
 

 
Repaying surplus - why you should act now! 
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 HIGHLIGHTS 

• Repayment of surplus funds to the sponsoring employer will not be possible 
from most mainstream pension schemes unless the trustees put in place a 
resolution on such repayments.  

• Trustees have power under statute to resolve about the repayment of 
surpluses to employers - but the power may only be exercised once and will 
fall away if not used by 6 April 2011. 

• Decisions to repay surplus may be made after 6 April 2011 - provided the 
trustees have passed an appropriate resolution before that date. 

• There are accounting reasons why the ability to repay surplus can be 
important to sponsoring employees, even if surplus is not actually repaid. 

• Employers should raise the issue with trustees now. 

• UPDATE: members of Hogan Lovells' pension team have taken part in 
discussions on section 251 with the Pensions Minister and officials on behalf 
of the Association of Pension Lawyers and the Society of Pension 
Consultants.  Following these meetings, we are not optimistic that the section 
251 restrictions will be removed or postponed in sufficient time for clients to 
avoid the need to pass a resolution.  Accordingly, our advice continues to be 
that employers and trustees should plan to put in place a section 251 
resolution by 5 April 2011 and should notify members of this intention at least 
three months before the resolution is passed. 

 

WHAT'S THE ISSUE? 

A little known provision of the 2004 Pensions Act (section 
251) means that repayments of surpluses in pension 
schemes to employers are only allowed if the trustees have 
made a resolution under that section.  The provision was 
added as the Pensions Bill 2004 was passing through 
Parliament.  The record of Parliamentary proceedings at the 
time suggests that the addition was rushed and that 
inadequate time was available for proper scrutiny of the 
drafting.   

Since section 251 came into force in 6 April 2006, economic 
conditions have meant that dealing with surplus funds has 
not been top of the agenda for most pension managers and 
trustees.  However, the power to resolve under section 251 
may only be exercised before 6 April 2011 - meaning that, if 
the deadline is missed, the scheme may then be prevented 
from paying surplus before or after that date. 

Note: the urgency is to put in place a resolution before 6 April 
2011.  Decisions to repay surplus, and the repayment itself, 
may be made after that date. 

 

WHICH SCHEMES ARE AFFECTED? 

Broadly, section 251 applies to any scheme that, as at 5 April 
2006: 

• contained a power to make payments from scheme funds 
to the employer 

• was subject to the Inland Revenue limits on the amount of 
surplus that could be held in the scheme (in general, the 
limits applied to all tax exempt approved schemes with 

more than 12 members other than certain defined 
contribution schemes) - see box on Schedule 22 below 

• at that date was not in winding up. 

This means that almost all of our clients' mainstream defined 
benefit schemes established before 6 April 2006 will be 
affected. 

WHY DOES IT MATTER? 

Having a power to repay surplus is important for two main 
reasons: 

• Even though in current economic conditions pension 
scheme surpluses can seem an unlikely dream, it was not 
so long ago that surpluses were common and the proper 
division of them between members and sponsoring 
employers the subject of regular debate.  It is not far-
fetched to imagine that circumstances may change in 
future such that surpluses arise again - accompanied by 
rigorous discussions as to their use. 

• Under International Accounting Standards (IAS19), a 
power to repay surplus (even where repayment is not 
envisaged) may have a significant effect on the reporting 
of pension assets in the sponsoring employer's balance 
sheet.  If no repayment is allowed, the asset that can be 
shown on the balance sheet may be limited, even where 
the scheme is over 100% funded on the IAS19 basis. 

WHAT MAY THE TRUSTEES RESOLVE? 

What the trustees may resolve depends on the terms of the 
scheme's existing power to repay surplus: 

• If the current power only allows payments of surplus in 
order to comply with Schedule 22 (see box), the trustees 
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may resolve that the repayment power may be exercised 
instead in such circumstances and subject to such 
conditions as the trustees specify in the resolution (and 
subject to the requirements of sections 37 or 76 of the 
Pensions Act 1995 - see below) 

• If the current power is wider than is necessary to comply 
with Schedule 22 (see box), the trustees may resolve that 
the power: 

- may be exercised as it already stands, or 

- may be exercised as it stands, but only in such 
circumstances and subject to such conditions as the 
trustees specify in the resolution. 

(Subject to the requirements of sections 37 or 76 of the 
Pensions Act 1995 - see below) 

The trustees must be satisfied that it is in the members' 
interests for them to make the resolution proposed. 

 

NOTICE REQUIREMENTS 

Before trustees exercise their power to make a resolution 
under section 251, they must give three months' written 
notice to the employer and the members.  Note that the 
requirement is merely to notify members, not to ask for their 
views as part of a consultation exercise. 

 

WHY WOULD TRUSTEES AGREE TO EXERCISE POWER 
UNDER SECTION 251? 

Arguments about the division of surplus, and the proper role 
of trustees in making such decisions, have been heated.  
Trustees may have concerns about exercising a power under 
section 251 that seemingly would help pay scheme funds to a 
sponsoring employer.  Trustees facing such a decision 
should bear in mind that: 

• A resolution under section 251 is not a decision to repay 
surplus - it merely enables a decision to refund surplus to 
be made at a later date. 

• The trustees may specify circumstances and conditions 
which must be met before a power to refund surplus may 
be exercised. 

• Where a scheme is not in winding up, any decision to 
refund surplus must be made by the trustees - regardless 
of what is said in the scheme rules.  A refund may only be 
made if the scheme is fully funded on the buy-out basis. 

• Without a resolution made before 6 April 2011 no 
repayments of surplus may be made, no matter how 
generously funded the scheme.  Arguably, this prohibition 
may also apply to repayment of excess funds following 
the buy-out of benefits on winding up. 

• In a balance of costs scheme, the employer bears the 
downside risk of economic or demographic factors 
reducing the level of scheme funding.  It is in members' 
interests for trustees to encourage employers to fund 
schemes as fully as they are able.  The inability to reclaim 
excess funds should economic and other conditions 
improve (and once benefits are fully funded on the buy-
out basis) would discourage employers from funding their 
scheme as generously as they might otherwise do. 
 

BACKGROUND - OTHER RESTRICTIONS ON 
RETURNING SURPLUS 

•  
Except where a scheme is winding up, surplus may only 
be repaid to an employer if the requirements of section 37 
of the 1995 Pensions Act are complied with.  In particular, 
section 37 provides that the power to pay surplus may 
only be exercised by the trustees - even where the 
scheme rules give the power to another person, such as 
the employer. 

Surplus may only be repaid if several conditions are met, 
including: 

• A valuation of the scheme's assets and liabilities has 
been obtained, meeting prescribed requirements and 
assuming benefits are to be bought out with annuities. 

• The payment is no greater than the excess of the 
value of the assets over the liabilities on the buy-out 
basis. 

• The trustees are satisfied the repayment is in the 
members' interests. 

• Where under the scheme rules the power to repay 
surplus rests with the employer, the employer has 
consented to the repayment. 

• Members have been given at least thee months' notice 
of the proposed repayment, in accordance with 
prescribed requirements. 

• The Pensions Regulator is notified within one week of 
the payment.  

 

HOW DOES SECTION 251 INTERACT WITH SCHEME 
RULES? 

The power under section 251 to amend the scheme's refund 
of surplus rule is independent of the scheme's amendment 
power and is not subject to any restrictions in the scheme's 
power.  The position for schemes in several common 
situations is set out in the table below.  

 

Position under scheme 
rules 

Application of section 251 

No power to refund surplus, 
not even to comply with 
Schedule 22 (see box) 

Section 251 does not apply.  
The power for the trustees to 
make a resolution under section 
251 is not available.  A power to 
refund surplus may be added to 
the scheme rules, subject to 
any restrictions in the scheme's 
amendment power. 

(Surplus may only be refunded 
from an ongoing scheme if the 
requirements of section 37 of 
the 1995 Pensions Act are 
complied with - see below) 

Power to refund surplus 
only allowed to secure 
compliance with Schedule 
22 (see box) ** 

Section 251 applies.  Trustees 
may resolve to extend the 
circumstances and conditions in 
which the power may be 
exercised. 

No repayments of surplus may 
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be made unless a resolution is 
in place before 6 April 2011. 

(Surplus may only be refunded 
from an ongoing scheme if the 
requirements of section 37 of 
the 1995 Pensions Act are 
complied with - see below) 

Power to refund surplus, 
not restricted to compliance 
with Schedule 22 

Section 251 applies.  Trustees 
may resolve that the refund 
power may be exercised as it is 
already set out in the scheme 
rules, or may specify additional 
circumstances and conditions 
which must apply. 

No repayments of surplus may 
be made unless a resolution is 
in place before 6 April 2011. 

(Surplus may only be refunded 
from an ongoing scheme if the 
requirements of section 37 of 
the 1995 Pensions Act are 
complied with - below) 

 

**Note that a power to refund surplus may have been 
properly introduced, even if the scheme's amendment power 
prohibits changes that would allow payments to the 
employer.  The Occupational Pensions Board (replaced by 
the Occupational Pensions Regulatory Authority and 
subsequently the Pensions Regulator) had power to 
authorise the modification of scheme rules to allow 
repayment of surplus to secure compliance with Schedule 22.  
Individual investigation may be needed to ascertain the 
position of any particular scheme. 

 

DOES THIS APPLY TO THE POWER TO REFUND 
SURPLUS ON A WINDING-UP? 

On the face of it, the prohibition on paying surplus to 
employers except by virtue of a resolution under section 251 
also applies to refunds on winding up, except where the 

winding up had started before 6 April 2006.  Again, this may 
be an unintentional consequence of rushed drafting. 

The safer course is to include reference to refunds on 
winding up in the trustees' resolution.  Any refund made on a 
wind up must also comply with the notice and other 
requirements of section 76 of the 1995 Pensions Act. 

 

PRACTICAL STEPS 

• Discuss the need for a resolution with the trustees 

• Trustees take legal advice as necessary 

• Trustees decide on the form of the resolution 

• Notify members at least three months before trustees 
exercise power to resolve 

• Trustees pass the resolution before 6 April 2011 

 

 

 

 

 

 

 

 

This note is written as a general guide only.  It should not be relied upon as a substitute for specific legal advice. 
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BACKGROUND - SCHEDULE 22 

 
Schedule 22 of the Income and Corporation Taxes Act 
1988 (ICTA) was intended to prevent excessive funds 
benefitting from the tax advantages of being invested 
through pension arrangements.  It was revoked as part of 
the changes to the pension tax regime on 6 April 2006 
("A-Day").   

The Schedule gave power to the Inland Revenue (as 
HMRC was then called) to require tax privileged schemes 
to produce a valuation of their assets and liabilities on a 
prescribed basis.  Where the scheme was more than 
105% funded on this basis, the funding level had to be 
reduced in one or more ways, including allowing employer 
or member contribution "holidays" or repaying surplus to 
the employer. 


